Mivel az előző cikk egy kicsit populásrisra sikeredett, cserébe túl általános, mutatok egy példát egyből.

   Ki látott már Windows(R, TM, stb., érvényes a kicsi és puha cégre is) képernyőkímélőt? Valószínűleg sokan. És mi értelme volt? Semmi. Tegye fel a kezét, aki azért vett Windowst, mert látta, hogy a logója miylen szépen tud pattogni a képernyőn! Vagy akit tudat alatt azért vett Win logós gépet, mert egy ügyesen megszerkesztett képernyőkímélő erre kényszerítette. Valószínűleg nem ezért vette senki. Mint ahogy olyanról sem hallottam, hogy valaki azért tett fel linuxot, mert látta valahol, hogy az Xorg-nak milyen ötletes, újszerű képernyőkímélői vannak. Biztos van ilyen, de nagyon nem jellemző. Így tehát nem feltételezhető, hogy marketing okok miatt lenne létjogosultsága.

   Térjünk ki a képernyővédők eredetére. Azért találták ki őket, hogy egy sokat mutatott kép ne "égjen bele" a képernyőbe. CRT (katódsugárcsöves) képernyőknél, TV-knél volt igazán téma, de még pár éve is hasonló probléma volt plazmatévékkel, és tévéadók logóival. LCD képernyőn is előfordulhat. Ugyan annak, hogy a világítópanel megy tönkre, sokkal nagyobb az esélye, de most nem ez a lényeg. A képernyővédők létjogosultsága ilyen tekintetben nem megkérdőjelezhető, bár a mai termékek átlagos életciklusát figyelembe véve nem biztos, hogy van ideje komoly kellemtlenséget okozni egy-egy ilyen hibának.

   No, akkor most miről is írok én? Arról, hogy valójában teljesen fölösleges maradvány a képernyővédő. Mikor találták ki? Amikor még a CRT monitoroknak több percbe/tízpercbe telt, még elérték üzemi hőmérsékletüket, és azokat a színeket, és kontrasztot hozták, amit a felhasználó elvárt. Ha valaki elment tíz percre, és nem akarta, hogy a kép beleégjen a képernyőbe, akkor képernyővédőt tett be - majd amikor visszaérkezett, egy működő monitor várta.

   Ennek immáron több, mint 20 éve. A technológia rég túlhaladta ezt az állapotot, a mai monitorok többségének nem telik 5 másodpercbe sem, hogy teljes pompájában adja vissza a színeket. Ennek ellenére a windows alapbeállításai (XP) 5 perc után képernyővédő, 20-30 perc után kikapcsol (energiabeállításokban ezt szoktam találni). Az lenne a kérdésem, hogy MIÉRT?!?!?!

   Miért jó ez bárkinek is? Nem biztos, hogy a videokártya tudja kezelni a lekapcsolást? akkor nem állítaná be alapértelmezettnek a 30 percet. Miért nem lehet a képernyővédőt elfelejteni, és engedni lekapcsolni a monitort ugyanazon időhatárral? Aki akarja, visszaállítja a kedvenc képeiből összeállított sorozatot, vagy amit akar. De a legtöbb számítógépen a legtöbb felhaszáló soha életében nem módosította, és nem is tervezi módosítani ezt a beállítást, mert magasról tesz rá.

   Egy jelenlegi átlagos monitor (mondjuk 17"-os LCD) meg tud enni 20-30W-ot fényerősségtől függően. Egyre gyakoribbak a 20-22"-osak 40-60W-tal. Azonos méretű CRT akár kétszer ennyit is. Ezek alól kivétel talán a LED-es háttérvilágítású, amiről niincsenek mérési adataim. De azokból kevés van, még drágák. Az összes többi laptop/desktop, akármilyen monitor bizony jó néhány percig a Microsoft jóvoltából.

   Ehhez képest mindenféle periféria gyártói hatalmas előretörést, és "zöld" alkatrészeket emlegetnek, ha sikerül egy eszköz fogyasztásából lefaragni 1-2-3 W-ot. Nem lehetne egy "zöld" operációs rendszert is látni végre?

 

Megjegyzés: ez igaz lehet bármilyen operációs rendszerre és eszközre, viszont kevés más oprendszernek van 95% fölötti részesedése, és más oprendszert használók között kisebb az alapértelmezett beállításokat használók aránya.

A bejegyzés trackback címe:

https://harmat.blog.hu/api/trackback/id/tr971761133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homa 2010.02.16. 23:23:41

Jogos. Én is elmélkedtem már azon, hogy minek az LCD-nek védő. Herculesnél még igen indokolt volt (szerintem akkoriban sokaknak volt C:\>_ a bal fölső sarokban).
süti beállítások módosítása